DutchEnglishGerman

Het oudste stoomketelbedrijf uit Nederland

Het oudste stoomketelbedrijf uit Nederland

Een interview met Michel Kuiper van Kuiper en Zonen uit Ede.

De geschiedenis van het familiebedrijf Kuiper en Zonen gaat ver terug. In 1918 begon de overovergrootvader van Michel Kuiper met de verkoop en revisie van industriële stoomketelinstallaties. “Inmiddels ben ik de vierde generatie en trots dat wij het oudste stoomketelbedrijf van Nederland zijn. Op dit moment hebben we een team van 43 medewerkers en een flexibele schil”, aldus Michel.

Internationaal actief

Kuiper en Zonen is niet alleen actief in Nederland, maar levert complete installaties en verleent service over de hele wereld. “We leveren, verhuren en onderhouden complete industriële stoomketelinstallaties, maar ook het aanverwante leidingwerk, tanks en schoorsteenwerk. Michel vliegt met zijn team de hele wereld over. “De installaties die wij plaatsen worden vaak geleverd in combinatie met een SLA (Service Level Agreement), maar wij bieden onze service ook steeds meer aan voor installaties die niet door ons geleverd zijn. Onze monteurs zijn zo ervaren en specialistisch dat zij heel snel een juiste diagnose kunnen stellen en een goed advies kunnen geven hoe de ketel in optimale conditie kan blijven”.

Energiezuinige stoomketels

Op het lijstje met klanten staan mooie namen: FrieslandCampina, Bavaria, Vopak en Heineken. “Ik ga zelf ook regelmatig op pad richting Ethiopië, Haïti of Congo. Dan ga ik naar vijf of zes brouwerijen bijvoorbeeld om inspecties te doen en om een nieuw project in te meten. Ik krijg echt energie van die grote projecten in het buitenland. Er staan vaak ketels uit de jaren 60 die dan aan het eind van hun levensduur zijn. Wij leveren bouwen dan nieuwe ketels, die veel energiezuiniger zijn, en leveren alle toebehoren”. 

“Alles wordt in Nederland ge-engineered en getest. Als alles 100 % klopt wordt alles weer gedemonteerd en in containers en/of op flatracks met speciaal konvooi naar de havens gebracht om vervolgens met een boot verder vervoerd te worden naar de ‘verste oorden’. Het zijn enorme ketels waar we het over hebben. De grootste is wel ruim 4 meter diameter en 12 meter lang en heeft een totaalgewicht tot zo’n 65.000 kg”. 

Samenwerking met Viessmann

Er zijn veel overeenkomsten met Viessmann. Viessmann is ook een familiebedrijf, is een jaartje eerder begonnen en de kwaliteit staat hoog in het vaandel. “Sinds 2002 werken wij samen met Viessmann. Viessmann levert de stoomketels en wij zorgen voor de engineering en de uitvoering. We vullen elkaar prima aan dus”. “Viessmann levert één van de beste ketels die er zijn en is echt een geoliede machine. Het productieproces hebben ze prima op orde”, aldus Michel.

Toekomst 

“Ik kijk met veel vertrouwen naar de toekomst. Door corona zag je dat het vorig jaar iets rustiger was geworden met onderhoud, maar mijn vader zei altijd: ‘je kan alleen overleven als je je in verschillende takken van sport begeeft’. Deze wijze les heb ik altijd onthouden en is tot nog toe echt ons bestaansrecht geweest. Vandaag de dag is het weer heel druk. We gaan binnenkort een Viessmann ketel leveren van 25 ton met over verhitter voor Tate &Lyle. Weer een prachtig project😊”.