Restlevensduurbepaling

Een goed onderhouden ketel kan vele tientallen jaren mee. Om de status van uw ketel te onderzoeken kunnen wij een restlevensduurbepaling uitvoeren.

Om te onderzoeken hoe uw ketel er daadwerkelijk voor staat, is het mogelijk om een restlevensduurbepaling uit te voeren. Tijdens zo’n onderzoek doen wij een visuele inspectie aangevuld met magnetisch onderzoek of penetrant onderzoek. Onze inspecteurs hebben gezamenlijk duizenden ketels geïnspecteerd en enorm veel schades onderzocht, dus wij weten precies wat de zwakke punten zijn en kunnen meestal visueel al zien of er bijvoorbeeld kleine scheurtjes aanwezig zijn. Als een scheurtje gevonden wordt voordat de ketel lekt, kan hij meestal relatief eenvoudig gerepareerd worden en worden grotere schades voorkomen.

Het oudste stoomketelbedrijf van Nederland

Kuiper en Zonen is een familiebedrijf en beschikt over puur vakmanschap

De bovenstaande foto’s tonen enkele voorbeelden van scheurtjes. De hoofdfoto laat een vlampijp zien met een klein scheurtje erin, aangegeven door de rode pijl. Zo’n scheurtje is visueel goed zichtbaar als de inspecteur weet waar hij op moet letten.

De eerste foto van de vier laat een scheurtje zien in de keerkast, die met het blote oog nog maar net te zien is. Daarom is de witte achtergrond aanwezig van het uitgevoerde magnetisch onderzoek. Naast ervaren keteldeskundigen hebben wij ook diverse gecertificeerde magnetisch onderzoekers in dienst.

Magnetisch onderzoek

Bij magnetisch onderzoek wordt een vloeistof op het stuk van de ketel gespoten waar mogelijke scheuren zitten. Het gebied wordt magnetisch gemaakt met een draagbare elektromagneet en de scheuren lichten dan extra op, zodat ze veel beter zichtbaar worden. Op de tweede foto kunt u zien hoe de scheur zichtbaar wordt bij het magnetisch onderzoek. Zonder de magneet zag de scheur eruit als op de laatste foto, dus nauwelijks zichtbaar met het blote oog.

Magnetisch onderzoek is in sommige gevallen niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer het metaal niet gemagnetiseerd kan worden, kan magnetisch onderzoek niet toegepast worden. Een alternatief is dan om penetrant onderzoek toe te passen.

Penetrant onderzoek

Bij penetrant onderzoek wordt het materiaal eerst schoongemaakt en daarna wordt een penetrant vloeistof en een ontwikkelaar aangebracht, zodat de scheuren zichtbaar kunnen worden. Hiervoor zijn slechts 3 spuitbussen nodig, dus zo’n set is makkelijker mee te nemen dan een magneet set. Daarom gebruiken wij penetrant onderzoek vooral voor een eerste snelle indicatie een voor aanvullende informatie naast het visuele en magnetische onderzoek.

Schade aan Stork ketels

In het verleden zijn er incidenteel Stork ketels geweest waarbij er scheurvorming opgetreden is in de haakse randverbinding tussen de vlakke voor- of achterkant van de ketel en het cilindrische deel. Stork ketels die daadwerkelijk scheuren hebben op die locaties moeten worden afgekeurd. Er zijn echter ook heel regelmatig Stork ketels afgekeurd waar geen scheuren aanwezig waren, maar waar ondeskundige onderzoekers scheuren meenden te zien. Wij hebben diverse keren een second opinion onderzoek uitgevoerd en in de afgelopen twee jaar bleken 5 van de 6 Stork ketels in eerste instantie ten onrechte afgekeurd te zijn. Heeft u daarom een Stork ketel waarbij een onderzoeker scheuren in de haakse randverbinding geconstateerd heeft, dan raden wij u sterk aan om een second opinion te vragen. Wij zullen nooit scheurvorming verhullen en als wij een second opinion uitvoeren, dan wordt dat altijd nog getoetst door een keurende instantie. Als de ketel na de second opinion goedgekeurd wordt, dan is het een veilige ketel. Ondeskundig onderzoek kan voor u betekenen dat u een nieuwe ketel moet kopen, terwijl dat niet nodig was.

Vrijblijvend advies op maat?

Ontvang vrijblijvend advies op maat van een van onze experts. Bel ons op 0318 – 63 20 92 of vul onderstaand formulier in.

Kuiper en Zonen Team

onze laatste projecten