Energie besparen in stoom- en condensaatinstallaties

20141222_174017

Er is veel energie te besparen in stoomketelinstallaties. Verschillende factoren kunnen daaraan bijdragen. Energy Experts International, afgekort EEI, onderzoekt mogelijkheden om energie te besparen in productieprocessen. Wij, Kuiper en Zonen, vinden het belangrijk om de kennis die zij verstrekken mee te nemen bij het installeren van een stoomketel.

Een stoomketel wordt aangedreven door het verbranden van een brandstof. De stoom die hierdoor ontstaat zorgt ook altijd voor het nodige condensaat. Veel ketels brengen de condens terug in het proces om het vervolgens weer in stoom te kunnen omzetten. Over het algemeen vormen de energiekosten voor dit proces 80% van de totale kosten. Er zijn mogelijkheden om energie te besparen. EEI onderzoekt deze mogelijkheden en brengt ze in kaart.

Een stoominstallatie bestaat uit een aantal onderdelen. Voor ieder onderdeel van de installatie is een aantal energiebesparende mogelijkheden toepasbaar. Zo is er bij de stoomketel zelf veel te besparen met een economiser. Gemiddeld komt dat neer op 5% van het gasverbruik. Of het isoleren van de stoom- en condensaatleidingen, dat bespaart jaarlijks 2-5% en heeft een terugverdientijd van slechts een jaar.

We geven u hiermee een indruk van de mogelijkheden om energie en daarmee geld te besparen in uw productieproces. Per project stemmen we dit af op uw wensen en aanwezige specificaties.